Λίγα λόγια για το Συγγραφέα | Βιβλίο εκμάθησης Βλάχικης γλώσσας | Μαθαίνουμε τη Βλάχικη γλώσσα
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Λίγα λόγια για το Συγγραφέα

Λίγα λόγια για το Συγγραφέα

96 Λίγα λόγια για το Συγγραφέα 0

Θωμάς Τάχης

Ο Τάχης Θωμάς είναι συνταξιούχος καθηγητής φιλόλογος. Κατάγεται από την Αετομηλίτσα (γνωστό ως Ντένισκο), βλαχοχώρι του νομού Ιωαννίνων και μένει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.

Είναι παντρεμένος με τη Μαρία και έχει δύο παιδιά, το Σταύρο και την Ανδρονίκη.

Γεννήθηκε στην Αλβανία το 1950. Εκεί βρέθηκαν οι γονείς του με τον εμφύλιο πόλεμο. Επέστρεψε στη Ελλάδα σε ηλικία 9 ετών. Τις πρώτες γραμματικές του γνώσεις έλαβε στα Δημοτικά σχολεία Πουρναρίου και Καλαμακίου Λάρισας, καθώς και στο Γυμνάσιο Συκουρίου και Β΄ Γυμνάσιο Λάρισας, όπου πέρασε με εξετάσεις. Σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και δίδαξε ως καθηγητής στο Γυμνάσιο Κρύας Βρύσης Γιαννιτσών αρχικά και εν συνεχεία στο Λύκειο Νεαπόλεως και 2ο Λύκειο Κάτω Τούμπας στη Θεσσαλονίκη.

Εξειδικεύτηκε στη διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας και της Λατινικής.

Μέσα στο Βλάχικο περιβάλλον που έζησε έμαθε σωστά τη Βλάχικη γλώσσα, τη σεβάστηκε, δεν την αλλοίωσε, ούτε την παραποίησε. Γι’ αυτό και θέλησε να ασχοληθεί σοβαρά με την καταγραφή και διδασκαλία της έχοντας ως στόχο τη διατήρηση της Βλάχικης γλώσσας και τη διασφάλιση της γνήσιας πολιτιστικής κληρονομιάς των Βλάχων.

Ασχολήθηκε πολλά χρόνια με τα πολιτιστικά δρώμενα της Αετομηλίτσας. Διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος του συλλόγου Αετομηλιτσιωτών Γράμμου “Η Αετομηλίτσα» και επί θητείας του ιδρύθηκε το Πνευματικό κέντρο Αετομηλίτσας. Επίσης, είχε ενεργή συμμετοχή στην παραγωγή της ταινίας του Γιάννη Προκόβα «Ο Βλάχικος γάμος».

Εδώ και μερικά χρόνια διδάσκει αφιλοκερδώς τη Βλάχικη γλώσσα στις εγκαταστάσεις του συλλόγου Αετομηλιτσιωτών Γράμμου «Η Αετομηλίτσα», στη Θεσσαλονίκη.

Το βιβλίο Μαθαίνουμε τη Βλάχικη γλώσσα είναι μία μέθοδος εκμάθησης της Βλάχικης γλώσσας και απευθύνεται σε όσες και όσους επιθυμούν να μάθουν τη Βλάχικη (Αρωμανική) γλώσσα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαθαίνουμε τη Βλάχικη γλώσσα

Θ. Βασιλειάδη 13, Θεσσαλονίκη, 54352

+30 6973 249459

info[a]vlahika.gr

www.vlahika.gr